Vážení zákazníci, v neděli 24. 6. bude centrální prodejna na Chodově zavřena z důvodu probíhající inventury. Děkujeme za pochopení.
v košíku zboží za 0,-

Váš košík je prázdný.

Nejste přihlášen
Úvod   >   Info   >   O nás   >   Podporujeme   >   Pomoc při povodních
Informace

Tisková zpráva pomoc - povodně 2010

Mironet nabízí pomoc osobám postiženým povodněmi - zdarma vyčistí výpočetní techniku a elektroniku

Mironet nabízí pomoc osobám, kterým se zatopila výpočetní technika a elektronika. Mironet zajistí zdarma vyčištění a znovuzprovoznění techniky, do které se dostala voda. Odborníci v Mironetu jsou schopni zachránit vyplavené počítače, notebooky, některé typy mobilních telefonů, klávesnice a myši. Některá zařízení jdou vyčistit velmi obtížně a oživení takové techniky se neobejde bez výměny často velmi drahých součástek, seznam těchto zařízení najdete níže. Veřejnosti je málo známo, že vyplavenou techniku lze při dodržení určitého postupu ve většině případech zachránit, přestože byla ve styku s vodou po delší dobu. Poničení techniky totiž ve většině případů nezpůsobuje voda, ale zkrat při zapnutí. Zkrat a vyhoření obvodů způsobí buď zbytková vlhkost, nebo vodivé nečistoty, které naplavila voda mezi kontakty.

Mironet nabízí, že zdarma zajistí vyčištění přístroje a zjistí, zda po vyčištění je přístroj funkční. Tuto službu nabídl Mironet již v roce 2002 s dobrými výsledky. Technika poničená povodní bude čištěna a znovu zprovozněna na Mironet centrále. Informace je umístěna na adrese www.mironet.cz/pomoc.

Informace pro média, neziskové organizace a státní správu poskytuje:

Co udělat nejdříve?

Před donesením nebo zasláním techniky na centrálu, popř. pobočku je nutné kontaktovat našeho níže uvedeného odborníka v čase 9-17 hodin, konzultovat s ním Váš požadavek a nahlásit, jakou techniku požadujete vyčistit. Pokud budete techniku zasílat přepravní službou, je nutné k zásilce přiložit vyplněný Formulář pro příjem výrobku poškozeného kapalinou.

Kontaktní osoby pro postižené povodní:

Martin Hron, vedoucí servisu, martin.hron@mironet.cz, +420 604 221 240

Můžu si elektroniku vyčistit sám?

Ano, je to možné, nicméně vyžaduje to určité znalosti daného produktu a elektroniky, jelikož při čištění je nutné celé zařízení rozebrat a jednotlivě čistit veškeré zasažené součásti. Ne každý však dokáže po rozebrání zařízení opět složit zpět, proto doporučujeme svěřit tuto činnost odbornému servisu.

Jak postupovat při záchraně vyplavené výpočetní techniky a elektroniky?

Především je třeba jednat rychle, každým dalším dnem kdy budete odkládat vyčištění zařízení hrozí koroze součástí a případné znemožnění následného oživení zařízení z důvodu nenávratného poškození. Techniku je třeba ihned po promočení odpojit od všech možných druhů napájení (zdroje, napájecí šňůry, baterie apod.), vysušit, po vysušení nezapínat a předat na odborné vyčištění. U techniky dochází po styku s vodou často jen k povrchové oxidaci a znečištění často vodivými nečistotami. Obojí lze odborným vyčištěním odstranit a techniku zachránit. Nesmí však před vyčištěním dojít k zapnutí přístroje, jinak dojde pravděpodobně ke zkratu, i když je přístroj již vysušený. Následná oprava vyzkratovaného přístroje je složitá a často dražší než nákup nového výrobku.

Jak se odborně čistí zaplavená elektronika?

Nejdříve dojde ke kompletnímu rozebrání zařízení, omytí a vyčištění plošných spojů a kontaktů přístroje čistícím roztokem (nejlépe demineralizovanou vodou a izopropylalkoholem) od viditelných nečistot.  Poté se zajistí vysušení přístroje horkovzduchem, který zbaví přístroj zbytkové vlhkosti. Ta často zůstává pod jednotlivými součástkami. Třetím krokem je zbavení oxidace z plošných spojů mechanickými nástroji. Následuje optické vyhledání a následné odstranění drobných potenciálně vodivých nečistot mezi spoji jednotlivých mikročipů stlačeným vzduchem a opětovné očištění čistícím roztokem a vysušení. Po důkladném vyčištění se plošné spoje ošetří ochranným lakem. Závěrečným krokem je otestování funkčnosti vyčištěného přístroje.

Jaká je šance na znovu zprovoznění zaplavené techniky

To souvisí s typem přístroje. Horší šance je u mechanických částí a špatně rozebíratelných přístrojů. Předpokládáme, že šance na záchranu vyplaveného přístroje je nad 50% v případě, že zásah je proveden včas.

Obtížně čistitelná technika

Tiskárny, velké multifunkce, kopírky, videa, DVD přehrávače

-          Tyto zařízení obsahují velké množství mechanických součástí, které se čistí velmi obtížně a často je nutné je nechat vyměnit, některá jsou již z výroby nerozebíratelná, popř. obsahují velmi drahý spotřební materiál, který je neopravitelný. Oprava takového zařízení po výměně součástí, které nejdou vyčistit nebo zprovoznit je následně dražší než podobné nové nebo bazarové zboží.

LCD nebo plazma panely, TV

-          Technologie výroby těchto panelů nedovoluje rozebrání bez mechanického poškození, zároveň však nezaručuje vodotěsnost. Jakmile se přímo do panelu dostane voda, stává se neopravitelným.

HI-FI věže včetně reprobeden, fotoaparáty

-          Vodou dochází k poškození např. membrán reprobeden, které nejsou efektivně čistit a často při následném použití praskají, u hi-fi věží bývá často poškozena optika přehrávačů, kterou by bylo nutné vyměnit a cena opravy bývá často nerentabilní. U fotozařízení dochází často k nevratnému poškození optiky přístroje, následná výměna bývá opět nerentabilní.

Měřící technika

-          Technika je vyráběna pro přesné měření, jakoukoliv malou oxidací může docházet k nepřesnému měření. Zařízení je většinou možné vyčisit, bohužel však take většinou nejde přesně nakalibrovat. Kalibraci provádí specializované firmy a tento úkon je velmi draze zpoplatněn.

callcentrum@mironet.cz

Hráského 2231/25